Káva Robusta

Kávovník statný (coffea canephora) dosahuje výšky až 13 metrů a má mělké kořeny. Tvoří přibližně 30-35 % globální produkce pěstované kávy. Jeho podíl sice pomalu, ale neustále zvyšuje a to zejména kvůli neustálému šlechtění a zlepšování vlastností této odrůdy. Pochází z oblastí deštných lesů u povodí řeky Kongo. Nyní jsou jeho největšími producenty Brazílie a Vietnam.

Typická Robusta má velmi výraznou hořkou až svíravou chuť. Oproti Aribice vám nabídne silné, zemité tóny v chuti. Obsahuje přibližně 1,7 – 4% kofeinu, což je téměř dvakrát tolik než kolik obsahuje Arabica. Také díky tomu je výrazněji hořká. Kofein a kyselina chlorogenocá jsou totiž hořké látky. Kávovník se tak chrání i proti škůdcům. Oproti Arabice obsahuje také dvojnásobné množství antioxidantů. Má ale o 2-10% méně olejů a o 3-7% méně cukru. Chutná až svíravě hořce a má mnohem delší dochuť po spolknutí. Robusta má také dvakrát méně chromozómu (44vs22) než Arabica. Robusta je chuťově tak typická, že ji zpravidla pozná i naprostý kávový laik.

Zatím zde nejsou žádné produkty

Navštivte nás za pár dní znovu. Produkty se zobrazí, hned jak je přidáme.